"Yüzleşme”, “Form” ve “KatmAN’lar" Sergisi Açıldı

yuzlesme-form-ve-katmanlar-sergisi-slide_1726122471.jpg (155 KB)

Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi

Anabilim Dalı 28 Mayıs 2024-7 Haziran 2024 tarihleri arasında aynı anda üç farklı sergiye ev sahipliği yaptı. “Yüzleşme”, “Form” ve “KatmAN’lar” başlıkları altında açılan “Grafik Tasarım”, “Heykel ” ve “İleri Tasarım Teknikleri” derslerini alan öğrencilerin eserlerinden oluşan bu sergilerin içerikleri ise şu şekildeydi;

YÜZLEŞME: yüz yüze gelmek

İnsan hayatı, bildiğimizi sandığımız şeyin ötesinde bilmediklerimizle doludur. Onca insan doğru bildiği yanlışa ‘doğru’ diye sarılmış, içinde barındırmış ve onunla yaşamaya çalışmıştır.

Doğru sandıklarımızla yaşadığımız onca çatışma; kaygı, korku, acı, utanç, üzüntü, rahatsızlık ve daha nicelerine dönüşüyor; bir şeyleri kaybetmekten korkarak, hayattan kaçarak yerimizde sayarak bütün bunlarla baş etmeye çalışıyoruz.

Ortaya çıkan bilgiler, daha fazla saklanmaması geren doğrular ve artık kabul edilmesi gereken gerçekler karşısında dağılacak olan egomuz, alt altta sıralanan bahanelerden kendini koruyarak bir duvar inşa ediyor ve bu arızalı duvarın arkasına saklanarak arızalı benliğini sürdürmeye çalışıyor.

Bizleri saran bu çatışma ne yazık ki sorunlarla yüzleşmediğimiz sürece artarak devam edecektir. Oysaki yüzleşmek o kadar önemlidir ki, kaçındığımız, direnç gösterdiğimiz neyse o içimizde kocaman olmaktadır. Kabullendiğimizde ise değişir ve iyileşiriz. Yaşamımızı yenilemek, oldurmak, geliştirmek, kendimizle bütünleşmek, varoluşumuzu anlamlı kılabilmek, yola devam edebilmek arkada kırıntılar bırakmamak için yüzleşmek gereklidir. Ancak o zaman dağılmaktan korunur, sağlamlaşır, sorunlarla baş edebiliriz.

Grafik Anasanat Dalı Dr. Öğretim Üyesi Vesile Aykaç Yönetiminde Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı Grafik Ana Sanat Dalında Grafik Tasarım Eğitimi alan Yüksek Lisans, 3. ve 4. Sınıf öğrencilerinin katılımı ile bir araya gelen YÜZLEŞME konulu sergide deprem, pandemi, kadına şiddet, zaman, aile, modern toplum, içsel yolculuk, anılar, sağlık, hayvan hakları, gibi konurla yüzleşerek özgürleşiyorlar. Katılımcılar grafik tasarımın anlatım biçimlerinden olan tipografiden, sosyal içerikli afişlere, illüstrasyonlardan, baskı resimlere, amblem ve logolardan, Kurumsal kimlik çalışmalarına kadar toplumun sıkıntılı durumlarına eleştirel bir dille yüzleşerek yaşamın acil sorunlarını ortaya koyuyor.

Marmara Üni. Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü bünyesinde Öğr. Gör. İnci KANARYA, Öğr. Gör. Yıldız YILMAZ KAÇAR ve Öğr. Gör Önder BEKEL yöneticiliğinde hazırlanan “Form” sergisi, Heykel Ana Sanat Dalı ve Heykel Seçmeli Sanat Atölye öğrencilerinin dönem içerisindeki üretimlerinden oluşur. “Form” başlığıyla heykel sanatında en temel unsura gönderme yaparak, öğrencilerin heykel ile olan ilişkilerinin en temel noktasına izleyicileri davet eder. Sömestr boyunca seçilen kavramlardan yola çıkarak her bir öğrenci kendi estetik dilinin yansımalarını çalışmalarına yansıtmıştır.

Doç. Burcu Pehlivan yönetiminde “KatmAN’lar” başlığı altında açılan sergi, 2. Sınıfa devam eden “İleri Tasarım Teknikleri” dersi öğrencilerinin yıl boyu yaptığı çalışmalardan oluşan bir seçki niteliği taşıyor. Portre, Figür, Natürmort, İç mekân, Anatomi ve Doğa Görünümleri konularının Desen tekniği ile yorumlandığı bu sergide 18 öğrencinin toplam 90 adet yapıtı sergilendi. Uzun bir ön çalışma sürecinin sonucunda yapılan çok sayıda eskizin “Katman” oluşturması ve tüm bu çalışmaların öğrencilerinin çizim sürecindeki An’lık izlenimlerinin toplamını da  yansıtmasından dolayı sergi, “Katman” ve “An”

kelimelerinin bir arada kullanıldığı “KatmAN’lar” ismini almıştır.

HIZLI ERİŞİM